ŞEHİR ELİNİZİN ALTINDA

Tur & Aktiviteler

İstanbul, görkemli canlılığı ve çeşitliliği ile hem ziyaretçileri hem de yerel halkını büyülemeye devam ediyor.
Kültür ve sanatta, yemekte, alışverişte ve eglencede, İstanbul da herkese ve her zevke göre her zaman yeni bir şeyler vardır.

Discover
Restaurants

SULTANAHMET CAMİİ

Sultan Ahmet Camii 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

Aslında Sultanahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük eserlerden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır.


Restaurants

AYASOFYA

Ayasofya Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935-2020 yılları arasında müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsünün iptal edilmesiyle tekrar cami statüsü kazanmıştır.

Ayasofya, mimari bakımdan merkezî planı birleştiren kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.


Restaurants

TOPKAPI SARAYI

Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanları’nın büyük sarayı, Osmanlı mimarisinin en geniş ve büyüleyici anıtıdır. Harem, Hazine ve Kaşıkçı Elması görülmesi gereken cazibe merkezlerinden biridir.

Topkapı Sarayı, 15.yüzyıla dayanan 5 kilometre taş duvarlarla çevrili, Marmara Denizi, Boğaz ve Haliç'e bakan bir tepenin üzerinde yer alıyor.

Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu Sultanları’nın resmi ikametgahı ve Türk hükümetinin merkezi idi, ancak şimdi dünyanın en büyük ve en eski sarayı olarak kabul edilen bir müzedir.

Tramvay ile sadece 10 dakikada Topkapı Sarayına ulaşabilirsiniz.


Restaurants

HIPODROM MEYDANI

Konstantinopolis Hipodromu, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in spor ve sosyal merkezi olan bir meydandı. Bugün İstanbul'da Sultanahmet Meydanı (Sultan Ahmet Meydanı) adıyla anılır ve orijinal yapının birkaç parçası günümüze ulaşmıştır.

Hipodrom kelimesi Yunanca su aygırları (ἵππος), at ve dromos (δρόμος), yol veya yoldan gelir. Bu nedenle bazen Türkçe'de Atmeydanı ("At Meydanı") olarak da adlandırılır. At yarışı ve araba yarışı antik dünyada popüler eğlencelerdi ve hipodromlar Helenistik, Roma ve Bizans döneminde Yunan şehirlerinin ortak özellikleriydi.


Restaurants

KAPALI ÇARŞI

Kapalı Çarşı, tarihi 1461 yılına kadar uzanan, 5000 mağazası ile dünya'nın en büyük ve en eski kapalı pazarlarından biridir.

Günde 250.000 ila 400.000 bin ziyaretçi ağırlayabiliyor. 2014 yılında yıllık 91.250.000 bin ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen turistik mekanları arasında 1.seçilmiştir.

Çarşıda mücevher, baharat, halı, antikalar ve elle boyanmış semarikler bulunmaktadır.

Tramvay ile sadece 8 dakikada Kapalı Çarşı'ya ulaşabilirsiniz.


Restaurants

YEREBATAN SARNICI

İstanbul'un görkemli antik yapılarından biri de Ayasofya'nın güneybatısında yer alan Yerebatan Sarnıcı'dır. Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) için yaptırılan bu büyük yer altı su deposu, yer altı mermer sütunlarından dolayı halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak anılmaktadır. Sarnıcın yerinde bir bazilika olduğu için Yerebatan Sarnıcı da denilmektedir.

140 m uzunluğunda, 70 m genişliğindeki sarnıç, dev bir yapı olarak dikdörtgen bir alanı kaplamaktadır. 52 basamaklı merdivenle çıkılan Sarnıç, her biri 9 m yüksekliğinde 336 sütun barındırıyor. Birbirinden 4,80 m aralıklarla dikilen sütunlar, her birinde 28 sütun bulunan 12 sıradan oluşuyor. Sarnıcın mahfazası kemerler vasıtasıyla sütunlarla taşınmaktadır. Çoğunluğunun antik yapılardan derlendiği ve çeşitli mermer türlerinden yontulduğu anlaşılan sütunların büyük çoğunluğu tek parça, bir sütun ise iki parçadan oluşmaktadır. 4.80 m yüksekliğinde tuğla duvarlara sahip olan sarnıç, zemini tuğla ile kaplanmış ve su sızdırmazlığı için kalın bir tuğla tozu harcı tabakası ile sıvanmıştır. Toplam 9.800 m2 alana sahip sarnıç, tahmini olarak 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir.